feature-image-agilno-razmišljanje-agilno-poslovanje

Agilno razmišljanje i agilno poslovanje

Kada bih se igrala sa rečima i tražila sinonime koji najbolje mogu da opišu šta znači agilnost izdvojila bih reči poput – spretno, okretno, preduzimljivo, fleksibilno, a nadasve otvoreno za promenu.

Namerno pišem u srednjem rodu, jer imenicu možeš sama izabrati i potom dodati ove prideve.

Ja pišem o agilnosti kao stanju uma jer samo iz takvog uma mogu da se treniraju agilne veštine – jasnoća, fokus, posvećenost, hrabrost, otvorenost, svesno donošenje odluka, liderstvo. Agilnost je sposobnost učinkovitog reagovanja na promene i zahteva da svi obrate pažnju na proces i razvojne prakse. Agilnost zahteva “mindfulness” tj. svesnost. 

Um nije samo spoznaja usko shvaćena, već duboko isprepletena sa akcijom, percepcijom i emocijama. To je kreativno adaptivno razmišljanje više praktičara nego teoretičara. Agilni način razmišljanja je orjentisan na akciju više od teorijske filozofije.

Agilnost je stil života.

Iza svih tih alata i tehnika koje ti pomažu da radiš pametnije, konstantno preispitujući šta sve možeš da unaprediš, krije se cela jedna filozofija koja kreće od stanja uma.  

Naš um je obradiva površina. Ono što seješ to ćeš da žanješ. 

Hajde da uporedimo dva uma. Jedan agilan ili kako ga zovemo growth mindset, a drugi je statičan odnosno fixed mindset.

fixed-agile-mindset-u-biznisu
fixed-vs-agile-mindset

Isto je i sa biznisom. 

Ono što je nekad važilo u biznisu danas više ne važi.

mindset-u-biznisu

Agilnost kao način poslovanja nastao je još 2001. godine kada se grupa inženjera istomišljenika okupila da malo skija i brainstormuje oko pronalaska boljeg načina za razvoj softverskih rešenja ali i načina rada i organizovanja na nivou čitave organizacije. Tako je nastao agilni manifesto.
Za agilni i otvoreni um preporučujem članak i knjigu Mindset: The New Psychology of Success od divne Carol Dweck koja se bavi istraživanjem na temu ljudske motivacije. Kao profesionalni Scrum Master garantujem da će ti ovakvo učenje otvoriti čitav jedan spektar novih uvida i saznanja koja se mogu primeniti u agilnom razvoju poslovanja.

Šta je agilnost odnosno agilni menadžment?

Uspešnost razvoja biznisa zavisi od stanja uma koje imaš.

Mindset je SVE. 

U ovom članku ne pišem o agilnom poslovanju u IT industriji već naprotiv. Donosim ovaj pojam kao i agilne prakse iz nekog drugog ugla, primenljivo na sve tipove poslovanja, a sve u cilju vraćanja fokusa na prave stvari i boljeg organizovanja procesa rada. Ideja je da agilne procese rada prenesem u žensko preduzetništvo. 

Razvijanje agilnih veština može da ti pomogne da svesno donosiš bolje odluke za sebe i svoj biznis, da se bolje organizuješ i vratiš sebi moć fokusa u ruke, ostaviš svoj perfekcionizam po strani, postavljaš velike ciljeve i do njih se krećeš malim i jasnim koracima, sa lakoćom, uživanjem i samopouzdanjem. 

Ako si žena koja pokreće svoj biznis ali se lako izgubi u vrtlogu misli koje se ponavljaju; konkurencija je prevelika, ovo već svi znaju, nisam ja za to, zašto bi neko kupio od mene, na tržištu već sve postoji, ne znam ništa o tehnici i svim tim aplikacijama, nemam samopuzdanje, onda je ovaj sajt oaza mira za tebe jer ćemo razbiti svako uverenje koje kaže da nisi dovoljno dorasla svojoj poslovnoj ideji.

Krenućemo od uma koji kreira naše misli.

Jedna od najčešćih razloga zašto žene odustanu još u inicijalnoj fazi razvoja biznisa je prvi susret sa neuspehom. 

Doživljavaju neuspeh kao atak na ličnost i time hrane uverenje: nisam dovoljno dobra za ovo.  

Sa druge strane, mnoge nikad ni ne pokušaju jer ne znaju kako da krenu sa postojećim resursima, vrte se u krug oskudice znanja, nedostatak vere u svoje sposobnosti, uverenjem da su nove stvari za učenje suviše teške, da je konkurencije više no ikad i da je neuspeh ako ne uspeš “iz prve”. 

Agilnost je više od samog načina razmišljanja. Uključuje mnogo različitih vrednosti, principa i praksi. Ono što je najvažnije su ljudski senzibilitet i vrednosti kao i skup kognitivnih veština –  ponovno promišljanje i preispitivanje onoga što je ranije naučeno. 
Iz agilnog načina razmišljanja proizlaze 4 osnovne vrednosti, a iz njih 12 principa poslovanja integrisane kroz čitav niz različitih praksi. 

4 osnovne vrednosti kažu: 

 • da se pojedinci i njihovi međusobni odnosi vrednuju više u odnosu na procese i alate
 • da je deljenje vrednosti uvek važnije u odnosu na obimnu dokumentaciju
 • da je saradnja sa klijentom važnija u odnosu na pregovaranje
 • da je reagovanje na promenu važnije od rigidnog pridržavanja plana

Ovo ne znači da su vrednosti sa desne strane nevažne, znači samo da su vrednosti sa leve važnije u odnosu na njih. 

4 osnovne vrednosti koje proizilaze iz agilnog mindseta

Hajde ove 4 vrednosti da pretvorimo na jezik žene koja želi da pokrene svoj biznis ali je strahovi od xy u tome sprečavaju. 

 • Alati nikada ne mogu biti važniji od ljudi. Instagram je robot kao i sve ostale platforme.  Tvoj klijent je Čovek. 
 • Ti znaš kako da pomogneš Maji da reši problem i za to ti ne treba program, spektakularna prodajna stranica i ponuda ispisana na 10 strana. Maja želi da reši svoj problem i spremna je da za to plati. Kupiće od tebe jer znaš da joj pomogneš, a ne zato što imaš super landing page. 
 • Nisi drvo, imaš prava da promeniš mišljenje, kao i put kojim voziš. Isto to pravo ima i tvoj klijent. Ako postoji bolji način od onog koji si isplanirala, zagrli promenu jer na kraju krajeva radiš za dobrobit klijenta. 

Razvoj biznisa jeste maraton i ozbiljan poduhvat u formi visokog cilja, a agilnost je melem za strahove od visokih ciljeva. Da bi istrčala maraton moraš se spemati. Spremaš se kroz Sprintove, ritmične cikluse koji su dovoljno kratki da ne naprave ogromnu štetu ako grešiš, i dovoljno dugi da isporučiš opipljiv rezultat u obliku vrednosti za svog klijenta.

Koje veštine podrazumeva agilnost?

Agilni razvoj se fokusira na postizanje ličnih, tehničkih i organizacionih uspeha. Ovakvo poslovanje nije rigidno kao što je tradicionalno u fazama, gde jedna faza mora da se završi da bi druga počela. Prilagodljivo je i potpuno orjentisano na isporučivanje vrednosti klijentu kroz dobru prioritizaciju posla. Dobra prioritizacija ide ruku uz ruku sa veštinama upravljanja vremenom i energijom. Agilni razvoj nije specifičan proces koji može da se prati. Ni jedan tim ne prati agilne metode jer tako nešto ne postoji. Agilni razvoj je filozofija i način razmišljanja. 

Takođe, agilnost je samospoznaja sopstvenih kapaciteta. Kroz kontinuiranu inspekciju i adaptaciju procesa jačaju se biznis mišići jer je biznis zapravo neprekidna potraga za lakšim postizanjem boljih rezultata – raditi pametno, a ne naporno. Samospoznaja o tome šta radimo i kako to radimo dolazi kroz redovne retrospektive. Retrospektiva nije ništa više no osvrt na prošlost u cilju poboljšanja budućnosti. Ovo je momenat kada treba da zaviriš u sebe, analiziraš akcije koje si sprovela i sebi odgovoriš na najmanje ova 3 ključna pitanja: 

 • Šta je ovde bilo dobro?
 • Šta nije bilo dobro? 
 • Koje akcije mogu da preduzmem kako bih svoj proces unapredila?

Agilnost podrazumeva prilagodljivo razmišljanje u praksi. 

 • Budi znatiželjna. Neguj u sebi spremnost da učiš i oslobodiš se starih ideja. Istraži nove načine za tumačenje trenutne situacije i nauči kako da je posmatraš iz različitih perspektiva. 
 • Razmotri posledice. Prođi kroz misaone ekperimente u kojima razmatraš različite načine na koje možeš da se angažuješ i odgovoriš. Ovo nisu strahovi od posledice već inspiracija za pronalaženjem boljeg i lakšeg načina. 
 • Napravi pauzu. Pauza ti pomaže da kontrolišeš impulse i zastaneš da proveriš da li radiš u reaktivnom modu ili sprovodiš prave akcije na pravi način. 
 • Filtriraj. Ne preplavljuj se sa više informacija nego što ti je potrebno da doneseš dobru odluku. Vežbaj filtriranje podataka na one koje ti zaista trebaju i na one koje ti samo stvaraju šum. 
 • Budi skromna. Skromnost je vrlina i ako je nemaš biće ti teško da primiš feedback ako si poprilično sigurna da si stalno u pravu. Budi spremna da prihvatiš svoje greške i sagledaš ih iz pozicije: kako ovo mogu bolje sledeći put. 

Mentalna agilnost

Ako je promena jedina konstanta, onda je bolje da se na to naviknemo što pre, jer ono što je dovelo do ove tačke neće te dovesti do one u kojoj želiš biti. 

Periodično preispitivanje uverenja i njihovo testiranje je negovanje mentalne agilnosti

Mentalna agilnost zahteva određeni napor, ali je vredna truda jer nas priprema ne samo za ono što će se dogoditi već i za sve što bi se moglo dogoditi. Mentalna agilnost je pristup našem najvećem kognitivnom kapacitetu. Jedino pravilo snalaženja u promenljivim neizvesnim okolnostima je da zaista ne treba da skačeš na prvo rešenje koje ti padne na pamet. 

To je u redu kada stvari funkcionišu onako kako su oduvek radile, ali kada se uslovi menjaju, oslanjati se na iste pretpostavke ili akcione planove može biti greška koja uzrokuje mnogo oštećenja i ovde se moramo čuvati sopstvenih mentalnih sklonosti. 

Što je situacija neizvesnija, to više žudimo za sigurnošću tako da postoji realan rizik da će se naš um odlučiti za brzo i lako rešenje pre nego što svesno ispitamo situaciju da bismo razumeli po čemu je drugačija. Da bismo sprečili da nas ta lenjost dovede u zabludu, onda moramo da uspostavimo proces. Što svesnije ispitujemo situaciju, to više možemo proceniti da li je stari način i dalje najbolji. Evo tri pitanja koja treba da postaviš sebi prilikom donošenja odluke: 

 • Šta je ranije funkcionisalo? 

To daje standardni očigledan odgovor na stolu. Ovo je ono što bi naš um najčešće prirodno podrazumevao i može se desiti da je to i dalje pravi način. 

Ključna stvar je staviti odgovor u kontekst. To nije jedino rešenje, to je jedna od mogućnosti za razmatranje. 

 • Da li je situacija ista kao pre, ili je na bilo koji način drugačija? 
 • Ako je situacija na bilo koji način drugačija, šta je to tačno drugačije?

Ovim pitanjem otkrivaš kritične varijable koje mogu dramatično uticati na to koje rešenje sada najbolje funkcioniše. 

I za kraj hoću da te ostavim sa jednim tekstom koji savršeno opisuje važnost agilnosti i fleksibilnosti ma šta god radila. 

“Ljudi se rađaju meki i nežni; 

Umiru, ukočeni i tvrdi. 

Biljke se rađaju nežne i meke; 

Umiru, krte i suve. 

Tako i onaj ko je krut i nefleksibilan

podržava smrt. 

Ko je mekan i popustljiv, 

podržava život. 

Tvrdo i kruto će biti slomljeno. 

Meko i gipko će prevladati.” 

– Lao Ce